Wystawa prezentująca prace archeologiczne na terenie gminy Brześć Kujawski:
Ryszard Grygiel "Przygody archeologa pod Starobrzeską lipą"
Prace wykopaliskowe w latach 1976-1984
Polska kolebką sera
Jak podaje Rzeczpospolita z dnia 13 grudnia 2012r.., za doniesieniami angielskiego tygodnika naukowego „Nature”, Polska i Kujawy są prawdziwą kolebką białego sera. Nasi przodkowie robili swoje produkty już 7 tyś lat temu. Ślady kwasów tłuszczowych odkryto na naczyniach sitowych wydobytych na stanowiskach archeologicznych zlokalizowanych w okolicach Brześcia Kujawskiego. „Znaleziska pochodzą ze stanowisk kultury ceramiki wstęgowej rytej, którą na Kujawach badamy od ponad 30 lat. Kultura ta datowana jest na okres między 5300 a 4900 lat przed Chrystusem”- mówi prof. Ryszard Grygiel. „Rewolucyjność badań pozwala przesunąć proces obróbki mleka w Europie o dobre 2 tyś lat, dostarczają też dowodów na to, że w czasach gdy większość osób nie tolerowała laktozy, 7 tyś lat temu ludność posiadała umiejętność zmniejszania laktozy w mleku”. Jak podaje Rzeczpospolita „warzenie sera pozwoliło wczesnym rolnikom, którzy przywędrowali nad Wisłę z Bliskiego Wschodu, przeżyć w znacznie chłodniejszym klimacie niż ich przodkowie”.